reklama: www.billboard.cz

Povodeň srpen 2002 Kralupy nad Vltavou

(aneb jak jsme přečkali velkou vodu)

 

        Začalo to celkem nevinně, jednoho dne se na jihu Čech začala zvedat hladina řeky Vltavy a my si říkali, že jsme daleko, vždyť hranice stoleté vody je přece až támhle (asi 150m od našeho domku). To jsme ještě netušili, že se naše město za několik hodin až dnů změní z Kralupy nad Vltavou na Kralupy pod Vltavou. Když se voda začala povážlivě zvedat  i v Kralupech, bylo pondělí 12.8.2002

Hranice stoleté vody :( Kralupy pod Vltavou Stezka pro pěší a cyklisty s povodňovou překážkou :)

Pořád jsme si však nechtěli nějak připustit, že by voda mohla být až u nás, ale i přes naše pochybnosti jsme začali stěhovat věci z přízemí do vyšších míst našeho dvoupatrového domku, to už bylo úterý a já měl celkem co dělat, abych se z práce dostal přes řeku domů, což se mi naštěstí podařilo. Po nějaké chvilce jsem přes známé a kamarády sehnal i několik pytlů a tak jsem je společně s několika pomocníky začal plnit pískem a dávat je na stezku pro cyklisty, která nám vede za domkem podle Zákolanského potoka. Jak se později ukázalo bylo naše snažení naprosto zbytečné, protože voda přišla z ulice a nikoli od potoka, takže jediné čeho jsme, po naplnění pytlů, dosáhli bylo zabránění odtoku vody při poklesu hladiny z našich dvorků :-( Při našem snažení šla okolo postarší dáma. Té babičce mohlo být kolem 70 let a ptala se nás s hrůzou v hlase "Proč sem dáváte ty pytle, to si opravdu myslíte, že voda přijde až sem?" My nic netuše s klidným hlasem odpověděli "Pani, to děláme jenom preventivně, sem se voda určitě nedostane." Jak jsme se mýlili :( Chudák paní ještě prohodila "Jestli to bude až tady, tak my jsme ještě níž, to by bylo strašné." Babičku jsme nechali jejímu osudu a dál pokračovali v plnění pytlů.

Voda na Dvorku u sousedů vlevo :( Voda na Dvorku u sousedů vpravo :(

Odpoledne ještě přijel kamarád Zbyněk, aby nám pomohl s přesunem věcí do vyšších míst a jak tak pracoval najednou už neměl možnost se vrátit domů, jelikož veškeré přístupové cesty na druhou stranu řeky již byly neprůjezdné.Auta jsme proto zaparkovali na zahradě, která je naštěstí dostatečně vysoko. Během několika výprav do města s cílem zjistit jak to vypadá, jsme se snažili získat nějaké informace od policie, hasičů a lidí z MÚ. Jenomže každého, koho jsme se ptali, nám tvrdil něco jiného a tak jsme se spolehli jedině na naše kamarády a mobilní komunikaci, která zajišťovala jediné spojení se světem a přísun informací. Všichni měli zřejmě starosti s lodí nedostatečně ukotvenou na řece a ohrožující most přes řeku a na ostatní neměli čas :(. Zbyňkovi jsme připravili nocleh a zasedla rodinná rada ("krizový štáb") a začali jsme se radit jak a co bude dál. Zbyněk zastával názor evakuovat, ostatní nic nepřijde, nebo musíme ohlídat dům a babičku (81 letou, velice čilou a příjemnou osobu, která se nechtěla z domu hnout). V té době už dávno nešla elektřina (vypnuli ji už někdy dopoledne) a tak jsme rozdali svíčky a baterky (které jsme během dne při našich výpravách, téměř na poslední chvíli sháněli po již vykoupených drogeriích), dohodnul se rozpis služeb na hlídání hladiny vody (já měl liché a Zbyněk sudé hodiny) a padlo rozhodnutí, pakliže voda stoupne natolik, že bude v domě, vzbudit lidi a odsunout je do prvního patra.

Nebezpečná loď !!! Dveře do sklepa :( Nenahraditelný a nesmrtelný stroj :) V3S

Jak čas plynul a sklep se plnil :( začalo nám pomalu docházet, že bude evakuace zřejmě nevyhnutelná :( V půl čtvrté ráno voda stoupla natolik, že jsem vzbudil ostatní a ještě narychlo jsme vynosili několik věcí nahoru a už se vlastně ani nešlo spát. Pořád jsme doufali, že se voda do bytu nedostane.Ráno pak bylo rozhodnuto, že se všichni (kromě mne a Zbyňka) přesunou k sestře do domku, která je přece jen před povodní dostatečně chráněná. Po klidné a vcelku rychlé evakuaci jsme se Zbyňkem po telefonu postupně diktovali všechny věci, které budou potřeba a Katka(má přítelkyně), mamka a sestra jezdily po okolí a sháněli (gumáky, rukavice, hadici, spojky na hadici, plynový vařič ... atd.) věci, které se budou hodit. Vždy, když něco sehnali tak se nám to snažili doručit. Dokud voda stoupala a byla těsně nad kolena, tak to ještě šlo a voda byla relativně čistá.Já se Zbyňkem jsem zabíjel čas u hry zvané "Člověče nezlob se" (pokaždé jsem vyhrál :) ) nebo u nějaké z knih (Zbyněk se začetl do Haryho Potera). Z pohody nás občas vytrhli holky, to když nám přivezli objednané věci nebo když se na ulici něco dělo.Během odpoledne nám navíc zavřeli plyn. Naštěstí jsme si ještě stihli ohřát gulášek a poté zažívat u pohledu z okna na ulici a na ní policii prohánějící se na raftech. Policisté se nás slušně zeptali zda nechceme evakuovat a my na to, že ne, že jsme si právě dopřáli pořádný oběd a že by jsme jim také dopřáli našeho gulášku, ale bohužel už nezbyl.

Asistence hasičů při evakuaci :) "Záchranářky" přivezli plyn. vařič :) Policie na vodě.

Při návštěvách našich zásobovaček a záchranářek jsem si vždy připadal jako na bleším trhu, měnili se baterky do mobilů a hlavně nám předávali chybějící informace. Mezi záchranáři a policisty panovala totální neinformovanost. Každý tvrdil něco jiného. Když voda pomalu dosahovala svého vrcholu nechali se evakuovat i ostatní z vedlejších domů a tak jsme se Zbyňkem zůstali sami na hlídání opuštěných domů. Pozorovali jsme ulici, poslouchali rádio a nakonec jsme si řekli, dobrou noc a šli jsme spát. Upřímně řečeno moc jsme toho nenaspali z obavy, že voda stoupne ještě o hodně (některé prognózy mluvili a ž o 2,5m v ulici) což se naštěstí nepotvrdilo, voda se zastavila na hranici 130 cm v ulici. Kulminace probíhala celkem dost dlouho a to od cca 20:00 do 00:30 dalšího dne a poté začala velmi pozvolnu klesat. Mnohdy nám záchranáři spíše naháněli hrůzu, to když jezdily takovým způsobem, že vytvářeli i větší než půl metrové vlny, které pak měli za následek vyražení vrat do zahrádky u jednoho z domů, vyražení skleněné výplně ve vstupních vratech a také u nás otevření vstupních dveří. My pak prováděli záchranou akci s názvem "zavři dveře než přijde další vlna". Tato akce vypadala asi takto: nejprve jsme našli malý nafukovací člun (dětský) poté jsme si pomyslně hodili korunou a do člunu si šel sednout Zbyněk, který se v úzké chodbě snažil dostat ke dveřím a zavřít je. Ke dveřím se sice dostal, ale dveře se mu zavřít nepodařilo a tak se vrátil. Podal jsem mu koště, aby vymetl nějaké smetí ze dveří a vyrazil znovu, pak už se mu podařilo ty dveře s úlevou zavřít.Při jedné ze záchranných vyjížděk nesmrtelného vozu V3S se na jeho korbě objevil i kameraman, když nás spatřil v okně 1.patra vše si nachystal na filmování záchranné akce. Když, ale přijeli blíž a viděli nás smějící se a odmítající evakuaci, navíc Zbyněk labužnicky pojídal rajče, vztekle sundal kameru z ramene, poslal nám několik vražedných pohledů a úžasné síly zdroj (V3S) se pohnul dál :)

Aneb jak nadělat víc škody než užitku !!!  Při kulminaci bylo ještě o 10cm víc :( Co dokáže arogantní řidič !!!

Voda začala relativně rychle opadávat a my začali s vyklízením pohromy v domě. Nejdříve jsme se pustily do bytu a rozhodli se (podle nás správně), že nic nebudeme schovávat. Byt se začal pomalu vyklízet a hromada na ulici před barákem začala neuvěřitelně narůstat. Byt jsme vyklidily za dva dny a šlo se na sklep :( co tam jsme našli se ani nedá vyjádřit slovy (viz pár obrázků), sklep nám trval další dva dny. Podařilo se mi sehnat známého statika a tak jsme aspoň věděli jak a co máme dělat.V sobotu jsme vyrazili na okružní jízdu a podařilo se nám sehnat agregát a nějaké nářadí, které nám velmi pomohlo (stále pomáhá) při bourání omítky a pod. V neděli se nám podařilo vypakovat rodičovstvo na dovolenou do Jizerských hor. Navíc nám v neděli zapnuli elektřinu a tak jsme agregát využili pouze během dopoledne, ale i tak nám to hodně pomohlo.

Sklep Sklep Sklep

Po vyklízení už následovalo pouze bourání omítek a vyškrabávání spár mezi cihlama (což se dělá i v těchto chvílích). V úterý (20.8.2002) jsme si ještě jednou zopakovali okružní výlet. Hlavně jsme vrátili agregát a přivezli si vysoušeč (chudák maká jak zběsilej), domluvili se s pár lidma z příbuzenstva mé přítelkyně a jeli zpátky makat. Ve středu pak přijel Katky taťka a pomohl nám s revizí el. rozvodů (je to revizák :) ). Do konce týdne jsem pak věnoval hodně času úřadům (od sociálky příspěvek, aby bylo na to nejnutnější, od STE dostat zvýhodněný tarif ... a pod. ) Musím přiznat, že mě překvapila Česká pojišťovna, protože její zástupci přišli sami aniž by je někdo volal (no ještě uvidíme co dostaneme).

Po povodni, ale vcelku :)    Jedna z našich hromádek :)  Baráček z druhé strany :(

Chtěl bych zde poděkovat všem, kteří nám nějakým způsobem pomohly a musím přiznat, že mě mnozí překvapily, ať už svou zarputilostí do práce nebo tím, že vůbec přišli.Bez těchto pomocníků si ani nedokážu představit jak by jsme to všechno zvládli.

Nedá mi to, abych k pomocníkům něco nenapsal :)

 Zleva Vašek, moje maličkost, Zbyněk, Pavel S.

Asi nejvíc si zaslouží být na prvním místě jmenován Zbyněk. Chudák prošel si tím s námi od začátku až skoro do konce (omítky už nedělal), stěhoval věci do bezpečí a vyklízel to nejhorší, byl tu s námi, když tu byla i voda. Všechny udivoval svou vytrvalostí, my se už sotva drželi na nohou a on pořád něco vynášel nebo rozbíjel 5kg těžkou palicí. Klobouk dolů před Zbyňkem obzvlášť, když víme, že je to "programátor". :) Zbyňku díky.

Vašek a Pavel S.spolu s manželkou Annamáriou přišli pomoct hned jakmile voda opadla a odvedli obrovský kus práce, obzvlášť Ria má náš obdiv za to jak se popasovala s lepidlem pod linoleem. Děkujeme

 

 

Dušan - programátor :)

 

Dušan nejen, že pomáhal svou silou, ale i svým nářadím (Vašek taky, abych nezapomněl). Jednou mě docela dostal, když mi povídá, že zkusí sehnat nějaké pomocníky z Kostelce nad Labem kde bydlí, říkal, že se zeptá lidí jestli se nechtějí nadýchat trochu prachu, že prý chlóru už asi mají dost. Dušane dík 

 

Sestřenice (Katky) Jitka :)

 

 

Jitka škrábala spáry jak zběsilá, jí hlavně dík za to, že se nenechala námi odradit a přijela pomoct i přesto,že jsme jí málem neměli kam složit. Děkujeme

 

 

Míra - počítačový specialista :)

 

 

Míra překvapil nás všechny, nejenom tím, že přijel z Litvínova a udělal obrovský kus práce, ale i tím že pořád neměl dost (počítačový specialista), nechtěl ani přestávky a navíc přijel o své dovolené. Jeho věty: "To je super dovolená, čéče." nebo "Já se zamiloval do Boženky." a "To je super, to doma nemám." (elektrické bourací kladivo od firmy Bosch) Nás dost pobavily. Míro díky

 

Pavel jak ho nikdo z firmy nezná :)

 

 

Pavel K. nás překvapil, hlavně tím, že přišel a zapojil se do pracovního procesu vedle nás, musím přiznat, že hlavně mě to vyrazilo dech, protože jsem si nemyslel ani v nejmenším, že můj téměř nejvyšší šéf přijde a bude makat. Za to se mu musím omluvit. Pavle promiň a děkujeme

 

Má opora :)

 

Katka má můj odbiv hlavně proto, že to pro ní není lehká situace, do Kralup se přestěhovala 28.7.2002 tedy 15 dní před povodní :(  a musím, přiznat, že má poslední dobou těžké období, kdy se to na ní valí ze všech stran. Katko děkuji Ti za pomoc a oporu a věř, že si ten byteček uděláme, jenom se to teď trošku zdrží. MILUJI TĚ a DĚKUJI

 

Jirka (Katky taťka) pomohl s elektrikou a s rozebráním vrátku, který se u něj doma ještě suší. Hlavně za tu elektriku dík.

Martin přišel a pomohl se škrábáním. Děkujeme

Renata (moje sestra) pomohla hlavně ze začátku tím, že poskytnula azyl dočasně evakuovaným a pomohla se sháněním důležitých drobností. Ségra Dík

Musím poděkovat všem lidem od nás z oddělení, kteří mezi sebou udělali sbírku a vybrali celkem 16700,- Kč Děkujeme

Dále musím poděkovat i svému zaměstnavateli firmě Česká rafinérská a.s. za její sociální výpomoc

a nakonec i státu za jejich sociální výpomoc.

Děkuji všem, kteří poslali jakoukoli humanitární pomoc nebo pomohli zapůjčením vysoušečů popř. jiných pomůcek, nástrojů a nářadí.

Nakonec kdo děkuje:

Moje maličkost, Katka, mamka, otec a babička tedy všichni kdo se v tom domě snaží existovat.

Kdo to dočetl až sem má můj obdiv. Ostatním se omlouvám za ztrátu času. Ještě chybí pár fotek, dodám později :(

Kdyby měl někdo zájem o další fotografie (mám jich dost a ochotně zašlu) napište:

Budu rád i za vaše komentáře :)